Vedeneristys on keskeinen asia märkätilojen rakentamisessa ja usein syy märkätilojen kosteusvauriolle löytyykin puutteellisesta vedeneristyksestä. Märkätiloissa pinnat altistuvat valuvalle vedelle, toistuville roiskeille sekä pintaan tiivistyvälle vedelle. Märkätiloiksi luokitellaan ainakin kylpyhuoneet ja saunat. Nykyohjeiden mukaan märkätilojen pintojen takana olevan rakenteen tulee olla vedeneristetty. On hyvä tiedostaa, että ohjeet märkätilojen vedeneristyksestä ovat täsmentyneet vasta 1990-luvun loppupuolella, joten sitä vanhemmissa rakennuksissa tulee olla erityisen tarkka vedeneristyksen tarkistamisen kanssa ja ottaa huomioon, että monet näistä kylpyhuoneista ovat teknisen käyttöikänsä lopussa.

Ilman toimivaa vedeneristystä vesi tunkeutuu rakenteisiin painovoiman ja kastuneen pinnan kapillaarivirtauksen vuoksi. Vedeneristyksen tarkoituksena on pitää kosteus märkätilan puolella. Nykyään vedeneristys toteutetaan useimmiten vedeneristysaineilla, jotka muodostavat paksun ja sitkeän kalvon. Eristys voidaan tehdä myös muovimatolla, joka toimii samalla pintarakenteena. Tässä tilanteessa muovimaton on oltava vedeneristykseen soveltuvaa.

Silmämääräisesti havaittavia puutteellisen vedeneristyksen aiheuttamia ongelmia voivat olla esimerkiksi saumausten irtoilu tai mikrobikasvusto, laattojen irtoaminen tai halkeilu, sekä märkätilaa ympäröivien rakenteiden homehtuminen. Mikäli vedeneristys on toteutettu muovimatolla, eristyksen ongelmat voivat aiheuttaa muovimaton kutistumista, rikkoutumista tai kupruilemista. Lisäksi muovimattojen saumaukset saattavat aueta. Tarkemman kokonaiskuvan saamiseksi kannattaa märkätiloihin tehdä tarkempi tarkastus tai tutkimus. Kuntotarkastuksen osalta voit lukea lisää aiemmasta blogitekstistämme Kannattaako kuntotarkastus?