Koti on ihmiselle tärkeä paikka. Kodin ostaminen onkin useimmille meistä suurin rahallinen investointi koko elämämme aikana. Pettymys voi olla suuri ja henkilökohtainen, kun koti ei vastaakaan sovittua. Ei siis ihme, että asuntokauppaan liittyvistä asioista riidellään. Riitelyn sijaan hometaloriidat kannattaa usein sovitella. Sovittelu säästää rutkasti rahaa, aikaa ja huolta.
Sovinto säästää rahaa
Ylen 17.5.2020 julkaistussa haastattelussa (https://yle.fi/uutiset/3-11347191) kokenut sovittelutuomari Antti Heikinheimo kertoo, että ” Alle 100 000 euron riita-asioita ei pitäisi viedä oikeudenkäyntiin. Niissä kustannus-, haitta-, riski- ja hyötysuhde on yksinkertaisesti liian huono.” Lisäksi Heikinheimo toteaa, että hometaloriidoissa on usein vain häviäjiä. Näihin Heikinheimon ajatuksiin on myös toimistomme osakkaiden helppo yhtyä vankalla sovittelukokemuksella. Heikinheimolle on jäänyt mieleen etenkin hometaloriita, josta väännettiin oikeudessa viisi vuotta. Riita eteni aina korkeimpaan oikeuteen saakka. Talon myyjä tuomittiin maksamaan korvauksia, mutta hän olikin maksukyvytön.
Hyvänä esimerkkinä voidaan esiin nostaa Helsingin hovioikeuden ratkaisu 20.4.2020 nro 512 (lainvoimainen). Tapaus on asettelultaan tyypillinen hometaloriita. Tapauksessa kauppahinta on ollut 218.000 euroa. Talosta oli löytynyt kaupan jälkeen useita virheitä ja mikrobivaurioita, joiden korjauskustannukset olivat ostajien mukaan 134.456 euroa eli noin 62 prosenttia kauppahinnasta. Käräjäoikeus purki kaupan. Myyjät valittivat hovioikeuteen, joka muutti käräjäoikeuden tuomiota. Kaupan purun sijaan hovioikeus tuomitsi myyjät maksamaan 50.000 euroa hinnanalennuksena ostajille. Koska ostajien ensisijainen kaupanpurkuvaade ei menestynyt, heidät tuomittiin maksamaan suurin osa myyjienkin oikeudenkäyntikuluista. Yhteensä kummankin osapuolen oikeudenkäyntikulut olivat noin 200.000 euroa, mikä on miltei saman verran kuin kauppahinta on ollut.
Lopullinen ratkaisu nopeammin
Pitkän oikeudenkäynnin kulut voivat pahimmillaan nousta jopa satoihin tuhansiin euroihin. Usein riita-asioissa on kuitenkin kyse muustakin kuin rahasta. Hometaloriidat ovat raskaita kokemuksia kaikille niihin mukaan joutuville, niin henkisesti kuin taloudellisesti.
Usein molempien osapuolten etuna on, että asiaan saataisiin ratkaisu nopeasti. Hometaloriidoissa hävinnyt osapuoli on usein oikeuden antamaan tuomioon tyytymätön ja asiaa saatetaan käsitellä useissa oikeusasteissa. Tällöin riita kestää pahimmillaan useita vuosia ennen kuin asiassa saadaan lopullinen ratkaisu. Sovitteluun taas pääsee huomattavasti nopeammin ja kestoltaan sovitteluprosessi itsessään mitataan kuukausissa.
Suurin osa soviteltavista asioista päättyy lopulta sovintoon. Sovittelutuomari voi vielä vahvistaa osapuolten tekemän sovinnon, jolloin se on ulosottokelpoinen siinä missä käräjäoikeuden tuomiokin. Näin sovinto on lopullinen ratkaisu asiaan.
Juristi apuna sovittelussa
Käräjäoikeuden sovittelumenettelyn alkaessa hometaloriidoissa tilanne on usein se, että osapuolten näkemykset esimerkiksi hinnanalennuksesta saattavat olla hyvinkin kaukana toisistaan ja sopu tuntuu mahdottomalta. Hometaloriitojen sovitteluistunto kestää usein koko päivän ja se on osapuolille usein hyvin tunteikas ja raskas päivä. Hyvät neuvottelutaidot ja kokemus sovittelumenettelyistunnoista ovat eduksi parhaan tuloksen saavuttamisessa. Sen vuoksi myös sovitteluun kannattaa hankkia kiinteistökauppariitoihin erikoistunut juristi avustamaan. Kokeneen juristin avulla varmistetaan, että asiassa saavutetaan mahdollisimman hyvä lopputulos ja, että päätös on varmasti päämiesten edun mukainen.
Kaikilla toimistomme osakkailla on pitkä kokemus tuomioistuinsovitteluista ja heidän avullaan on lukuisia hyvinkin laajoja ja haastavia riitoja saatu ratkaistua sovinnollisesti. Tutustu palveluihimme: Asunto- ja kiinteistökauppa
Lue myös:
Sovinnosta kieltäytyminen voi tulla kalliiksi
Haluatko sovinnon? Soveltuisiko tuomioistuinsovittelu?