KKO 2018:38 tausta
Korkeimman oikeuden tapauksessa 2018:38 kiinteistössä oli ilmennyt laatuvirhe eli rakennuksen kunto ei vastannut sovittua, sillä myydyssä rakennuksessa ilmeni lahovaurioita ja sienikasvustoa. Ostaja oli ollut myyjiin yhteydessä alle vuosi kiinteistön kaupan jälkeen, vaatien kaupan purkua. Kuitenkaan reklamaation tehtyään ostaja ei ollut enää palannut asiaan. Melkein viisi vuotta kaupanteon jälkeen, ostaja oli päättänyt nostaa virheen johdosta kanteen käräjäoikeudessa.
Ratkaisu
Korkein oikeus päätyi ratkaisussaan lopputulokseen, jossa ostaja oli menettänyt oikeutensa nostaa kanne, vaikka kanne olikin nostettu selvästi alle kymmenessä vuodessa kaupasta. Vaikka ostaja oli tehnyt reklamaation maakaaren mukaisessa ajassa, oli hän omalla passiivisuudellaan aiheuttanut kanneoikeuden menetyksen.
Ratkaisuaan korkein oikeus perusteli sillä, että myyjä on ostajan passiivisuuden vuoksi voinut olettaa, että reklamaation sisältämistä vaateista on luovuttu. Lisäksi koska ostaja oli muuttanut rakennuksesta pois, eikä hän ollut korjannut talon kosteusvaurioita, olivat ne vuosien saatossa pahentuneet. Tämä taas vaikeutti riita-asian ratkaisemista, sillä oli hankalampaa selvittää, millaiset vauriot kiinteistössä oli kaupantekohetkellä, ja olisivatko nämä oikeuttaneet kaupan purkuun.
Mikäli ostamassasi kiinteistössä on virhe, edellyttää se toimintaa reklamaation osalta. Korkeimman oikeuden ratkaisusta kuitenkin huomaa, että pelkkä reklamaation teko ei riitä, vaan reklamaation jälkeen pitäisi kohtuullisessa ajassa jatkaa toimia asian selvittämiseksi.
Virheet kiinteistössä ovat ikäviä yllätyksiä, joiden selvittely on monivaiheinen prosessi. Mikäli ostamassasi kiinteistössä on virhe, ota viipymättä meihin yhteyttä asian käsittelyn aloittamiseksi!