Taloyhtiö voi päättää yhtiöjärjestyksessä tai yhtiökokouksen päätöksellä, että yhtiöllä on oltava isännöitsijä. Pienissä taloyhtiöissä ei välttämättä ole lainkaan isännöitsijää, tai isännöitsijän tehtävät ovat jonkun yhtiön asukkaan vastuulla. Suuremmissa taloyhtiöissä isännöitsijän tehtävää hoitaa usein isännöintipalvelun kautta ostettu ammatti-isännöitsijä.

Asunto-osakeyhtiölain 7 luvun 17 §:n mukaan isännöitsijä huolehtii kiinteistön ja rakennusten pidosta ja hoitaa yhtiön muuta päivittäistä hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Lisäksi isännöitsijä vastaa siitä, että yhtiön kirjanpito on lain mukainen ja varainhoito on luotettavalla tavalla järjestetty. Isännöitsijän on annettava hallitukselle ja sen jäsenelle tiedot, jotka ovat tarpeen hallituksen tehtävien hoitamiseksi.

Kiinteistönpitoon liittyvillä tehtävillä tarkoitetaan rakennuksen ylläpitoon ja perusparantamiseen liittyvää valvontaa ja organisointia. Isännöitsijä huolehtii siitä, että kiinteistönhoito on järjestetty asianmukaisesti. Päivittäiseen hallintoon liittyviä tehtäviä ovat esimerkiksi hallituksen kokouksiin ja yhtiökokouksiin osallistuminen sekä osakeluettelon ylläpito, mikäli osakeluetteloa ei ole siirretty huoneistotietojärjestelmään. Taloyhtiön taloushallintoon kuuluvia tehtäviä ovat esimerkiksi vastikeseuranta sekä tilinpäätösehdotuksen laatiminen. Lisäksi eräs keskeisistä isännöitsijän vastuulle kuuluvista tehtävistä on isännöitsijäntodistuksen laatiminen. Voit lukea lisää isännöitsijäntodistuksesta aikaisemmasta blogikirjoituksestamme.

Asunto-osakeyhtiölain säännökset luovat vähimmäistason isännöitsijän vastuille. Useissa taloyhtiöissä isännöitsijän vastuita ja tehtäviä on täsmennetty isännöintisopimuksella. Isännöintisopimuksessa voidaan noudattaa isännöintipalvelujen yleisiä sopimusehtoja (ISE 2007). Isännöintisopimuksessa voidaan määrätä esimerkiksi kiinteään hintaan kuuluvista töistä sekä erillisveloitettavista lisätöistä.

Isännöitsijällä on itsenäinen toimivalta taloyhtiön juoksevaan hallintoon liittyvissä asioissa isännöintisopimuksen ja hallituksen määrittämissä puitteissa. Laajakantoisiin tehtäviin isännöitsijä tarvitsee taloyhtiön hallituksen tai yhtiökokouksen valtuutuksen. Isännöitsijällä on tehtävää hoitaessaan yleinen huolellisuusvelvollisuus ja isännöitsijän kaikkea toimintaa ohjaa isännöintialan eettiset ohjeet.

Tarvitsetko apua isännöitsijän vastuuta koskevaan kysymykseen? Ota yhteyttä toimistomme asiantunteviin juristeihin!